menu close

“Bij Hilde vind ik troost, rust en begrip. Het inzicht in mezelf dat ik samen met Hilde gevonden heb is een immense hulp op mijn weg naar herstel”

Client

Eetproblematiek

Laat de hoeveelheden je niet in hun macht houden:

Ervaar je een leegte die je verdooft met eten?
Merk je dat je binged of braakt ook al “weet je beter” en voel je je daarna vreselijk?
Merk je dat je vaak ja zegt tegen mensen maar voel je van binnen angst of woede?
Heb je last van een negatief lichaamsbeeld, ook al zeggen anderen dat je goed bent zoals je bent?
Eet je stiekem minder dan dat je lijf nodig heeft?
Of juist net te veel?

Een disbalans in eten begint vaak sluipend en kan uitgroeien tot een bijna onverslaanbaar (lijkend) monster.

Het is mogelijk om je anders te voelen, het is mogelijk te herstellen: Je bent niet alleen. In de vertrouwelijke omgeving van mijn professionele praktijk (of via Skype) kunnen we samen stap voor stap jou vragen en uitdagingen onderzoeken.

Uit ervaringsdeskundigheid (in 2000 zelf volledig hersteld van een eetstoornis) weet ik hoeveel schaamte er kan heersen rondom eet moeilijken, en hoeveel moed het vergt om hulp te vragen. Tezamen met mijn professionele kunde zorgt dat ervoor dat ik je op respectvolle en zachte wijze kan begeleiden op jou weg naar herstel en het leven dat jij wilt leven.

Overmatig bezig zijn met je gewicht en eten is onbewust een manier geworden om met, stress, gevoelens, gedachtes en gebeurtenissen en om te gaan.

Samen zullen we andere manieren vinden om je ervaringen te verwerken en te integreren. De moeilijkheden met eten zullen dan vanzelf verdwijnen.

Je kan al na een aantal sessies:

 • Gevoelens en emoties articuleren die niet makkelijk in woorden onder te brengen zijn of moeilijk te herkennen.
 • Een betere relatie met je lichaam ervaren (I.p.v het als een lastig of lelijk “ding” zien wat je moet controleren)
 • Zachter en aardiger te zijn voor jezelf terwijl je toch kan blijven presteren.

Je krijgt:

 • Meer rust en minder stress
 • Meer zelfvertrouwen
 • minder last van belemmerende gedachten en gedragspatronen

Er is geen “one size fits all” model om herstellen.

Hoewel er waardevolle klinische classificaties zijn die ons een duidelijke richtlijn en informatie geven zie ik jou en jouw klachten veel breder. Jij bent niet alleen iemand met een eetprobleem. Jij bent een uniek mens met vele aspecten en capaciteiten. Hoewel ze misschien ondergesneeuwd lijken zijn ze wel degelijk daar. Daarom zal ons therapeutisch proces je verleden of moeilijkheden niet negeren maar de nadruk leggen op je krachten, capaciteiten, hulpbronnen en veerkracht. En ik zal je helpen om je huidige capaciteit voor connectie met jezelf, anderen en de wereld rond je heen te verbreden en te laten groeien.

Een op maat gemaakt traject waarbij jij en jou krachten en hulpbronnen centraal staan.

Klik hier om een afspraak te maken.

Als je nog zin hebt om verder te lezen vindt je hieronder de gangbare klinische classificaties. En wat je kan ervaren als eten een uitdaging is:

Wat kan je ervaren als eten een uitdaging is?

Het kan zijn dat je erg kritisch bent op jezelf, of dat je veel en rigide sport. Je kan het moeilijk vinden om in de spiegel te kijken en ziet daarin iets “vreselijks” wat anderen niet lijken te zien. Het kan lastig zijn om zonder eten rust te krijgen of spanning te verdragen. Niet eten kan sterk en krachtig voelen terwijl braken of laxeermiddelen voelen als een opluchting. Misschien check je jezelf regelmatig in de spiegel of op de weegschaal. Je kan je schamen over jezelf en jezelf isoleren. Het kan ingewikkeld zijn om gezellig te dineren met anderen. School en werkprestaties kunnen leiden onder je ziekte en je gezondheid krijgt het zwaar te verduren. Het kan zijn dat je gedachten heel vaak over eten of niet eten gaan. Het kan zijn dat je telkens voorneemt om te stoppen maar zonder blijvend succes. En soms lijkt het eten ineens helemaal prima te zijn opgelucht haal je adem: “er is niets mis met me” “zie je wel ik hoef geen hulp!” en een poos later komt het toch weer terug en voel je je mislukt en aangeslagen. Je kan je ook depressief en hopeloos voelen Maar ook periodes van geluk en kracht ervaren. Kortom het valt niet perfect te beschrijven wat jij ervaart, dat weet jij zelf het beste.

Klinische classificaties:

 • Emotie eten: Bij ongemak of juist blijdschap snack je om iets weg te maken of te vieren
 • Anorexia: Je bent erg bezig met je gewicht en gewicht verliezen, je gaat steeds minder eten, je varieert minder en je hongergevoel verdwijnt.
 • Boulimia: Net als Anorexia alleen wordt de beheersing over het eetgedrag verloren en eet je veel meer dan je zou willen, je wilt er geen gevolg van ondervinden en je probeert middels braken of laxeermiddelen het eten weer uit je lijf te verwijderen.
 • Overeten/ binge eating: Je eet regelmatig grote hoeveelheden voedsel op terwijl je geen honger hebt en achteraf heb je last van schaamte of spijt.
 • Orthorextia: je bent erg gefocusseerd op heel gezond eten, zodanig dat het je gaat beperken en je spanning ervaart als je eten niet gezond genoeg is.Voor meer informatie kijk ook eens bij Verslaving, trauma of stress reductie