menu close

The Beauty of Falling Apart

Choreografen/dansers Heather Ware en Hilde Elbers delen een diepgewortelde passie voor het buitenleven, voor de natuur. Ze zijn geïntrigeerd door het moment waarop de kracht van de natuur verandert van bevrijdend in bedreigend, het moment waarop onze eigen onbeduidendheid op de proef wordt gesteld en de drang om te overleven het overneemt. De blootstelling eraan vereist dat we onze eigen veiligheid vinden.

Vertrekkend vanuit dit gedeelde thema maakten Hilde en Heather twee radicaal verschillende solo’s voor elkaar waarbij Heather in Hildes werk danst en Hilde in Heathers werk. Op het moment dat de solo’s hun vorm kregen, voelden beiden de noodzaak om ze meer te laten zijn dan de som der delen. Wat zou er gebeuren als deze twee realiteiten met elkaar in contact zouden worden gebracht? Hoe beïnvloedt de aanwezigheid van de ander onze beleving en welk beroep doet zijn of haar aanwezigheid op ons empatisch vermogen?

The Beauty of Falling Apart is een mentaal experiment via het lichaam, een ongebruikelijke maar verleidelijk precieze oefening in kijken en beleven. We zien hoe twee mensen op heel verschillende manieren vertrouwen trachten te vinden en proberen zich ‘veilig genoeg’ te voelen.

The Barren Lands
as the earth moves beneath my feet
fire and ice search for an anchor colliding
in the cathedral of flesh as it all
rises up to meet me

this sensuous sanctuary
burns me into the light
roots the skin, boogies
peace away from creation

I look downwards to the burning flames
with my hands in my pockets I remember
who I am

We zijn onderdeel van de natuur - in de vorm van instincten en driften zit natuur in ons. Balancerend op de grens van observatie, overgave en gevecht onderzoekt choreograaf Hilde Elbers hoe we onderdak en veiligheid kunnen vinden in ons eigen lichaam en in de wildernis van onze eigen primitieve aard. Kunnen we onze primaire instincten en driften onthullen en volledig leven zonder dat we vervreemd of verlamd door ze raken? Kunnen we de rauwe energie ervan gebruiken zonder dat we enkel door ze gedreven worden?

A Fine Kind of Madness
A body in conflict searches for balance, for resolution. A paralytic state of fear is somehow made bearable by one's own physical being.

What is needed within a person to move forward when every instinct is screaming to stop?

What if you can't go back, what if you can't downclimb? Can we give ourselves over to the beauty of falling apart?

Een voortdurende fascinatie van choreograaf Heather Ware is de rol die risico speelt in ons leven. Of het nu hangend aan een rotswand is of wanneer je verliefd wordt, we hebben allemaal dat moment meegemaakt waarop we ons realiseren dat we niet meer terug kunnen. Wat kan ons lichaam ons leren van het moment dat we beseffen dat ons vangnet weg is? En kunnen we ons hierin oefenen? Ware onderzoekt de poging om het vertrouwen te vinden om de rand over te gaan.

Speellijst

12 - 14.10.2018
Artists in Residence, De Nederlandse Dansdagen
Pesthuyspodium, Maastricht (NL)
30.01.2019
Try-out
Podium Bloos, Breda (NL)
31.01.2019
Première
Chassé Theater, Breda (NL)
05.02.2019
CaDance
Korzo, Den Haag (NL)
06.02.2019
CaDance
Korzo, Den Haag (NL)
07.02.2019
Moving Futures Editie Arnhem
Stadstheater, Arnhem (NL)
21.02.2019
Moving Futures Editie Rotterdam
Pauluskerk, Rotterdam (NL)
11.03.2019
Moving Futures Editie Utrecht
Theater Kikker, Utrecht (NL)
30.04.2019
Theater Bellevue
Amsterdam (NL)
02.05.2019
De Nieuwe Vorst
Tilburg (NL)