menu close
Coaching

Een eigen huis!

Ik kan het nog niet echt geloven maar ik heb zojuist met mijn partner een huis gekocht. Het bieden en afwachten leverde wat stress op maar het is gelukt! Ik kijk er naar uit om er een mooi plekje van te maken. Een basis om naar terug te keren na een lange werkdag. Een plekje om lekker op de bank te kruipen en thee te drinken. Om te rusten en op te laden en om vervolgens weer op avontuur te gaan.

Ons lichaam is ook als een huis, we ervaren de wereld door ons lichaam en het is een bron van wijsheid: als we goed naar ons lijf kunnen luisteren voelen we ons meer in contact met onszelf en anderen. We pikken de signalen op die het stuurt als we te moe zijn en moeten slapen. We voelen de vlinders in onze buik als we verlieft zijn, een brok in de keel als we ontroerd zijn. En onze buik balt samen als we gespannen raken. Deze signalen zeggen ons iets over hoe we ons voelen en hoe we voor onszelf kunnen zorgen. Maar als we er niet goed naar kunnen luisteren of onze sensaties voelen overweldigend aan dan kan het zijn dat we ons steeds minder thuis gaan voelen in onszelf en in de wereld om ons heen. Je sluit je af van je lichaam omdat het oncomfortabel voelt.

Een van de redenen daarvoor kan zijn dat je te lang, te veel, of te onverwachts iets hebt meegemaakt wat je niet goed kon verwerken. Die gebeurtenissen blazen als het ware de ramen uit de kozijnen en slaan gaten in de muren. Hierdoor komt je huis te wankelen.

Als we ons veilig voelen dan is er niet zo veel aan de hand. We voelen ons verbonden, kunnen sociaal zijn als we willen, maar ook rustig een boekje lezen of sporten. Onze spijsvertering gaat lekker en we slapen goed. We zijn kalm maar niet moe en alert maar niet gespannen. In deze staat kunnen we het beste omgaan met de klappen die het leven uitdeelt.

We noemen deze staat ook wel je “window of tolerance” des te breder je raam des te meer je aankan zonder gestrestst of overweldigd te raken. Hoe meer rek er in je raam zit hoe flexibeler je bent in diverse situaties. Stress en uitdagende gebeurtenissen kunnen je window of tolerance verkleinen. Daarom kunnen dezelfde stimuli op diverse mensen een heel ander effect hebben.

Als je window of tolerance kleiner is ben je minder weerbaar en zal je sneller gevoelig zijn voor geluid, geur, veel mensen en aanraking. Ook kan je last krijgen van slaapproblemen, hoofd, nek rugklachten, maag en darmklachten, concentratieproblemen, onrustgevoelens, gebrek aan energie, neerslachtigheid of juist het gevoel hebben dat je altijd aan het rennen bent, altijd alert bent en niet goed kan ontspannen. Misschien is het moeilijk nee te zeggen of ben je vaker geïrriteerd op anderen of op jezelf.

Hieronder zie je heel kort maar krachtig uitgelegd wat er dan gebeurt.

In individuele sessies kunnen we je window of tolerance vergroten. Het zorgt ervoor dat je kalm, gefocust en alert kan blijven ook al gebeurt er iets wat je normaal gezien uit je balans zou brengen. Sessies maken je weerbaarder, brengen je meer in balans en doet je tot rust komen. Zodanig dat je je weer thuis kan voelen in je eigen lijf.