menu close

The Beauty of Falling Apart

Choreografen/dansers Heather Ware en Hilde Elbers delen een diepgewortelde passie voor het buitenleven, voor de natuur. Ze zijn geïntrigeerd door het moment waarop de kracht van de natuur verandert van bevrijdend in bedreigend, het moment waarop onze eigen onbeduidendheid op de proef wordt gesteld en de drang om te overleven het overneemt. De blootstelling eraan vereist dat we onze eigen veiligheid vinden.

Niet alleen in de natuur, maar ook in de samenleving lijkt het begrip veiligheid vandaag de dag lang niet vanzelfsprekend. Hoe kunnen we een gevoel van persoonlijke veiligheid creëren? Hoe kunnen we beschutting vinden tegen de dagelijkse en meedogenloze stroom prikkels?

Vertrekkend vanuit dit gedeelde thema maken Hilde en Heather een solo voor elkaar. Beiden hebben een lange geschiedenis als performer en begonnen met creëren van eigen werk. Deze twee solo’s komen voort uit hun wens om de lichamelijkheid, de performativiteit en het maakproces van de ander te verkennen, en hun eigen makerschap verder te onderzoeken met niet enkel het eigen lichaam als maatstaf.

In deze solo's gebruiken Hilde en Heather alleen wat ze voorhanden hebben: elkaar, hun lichamen en de fysieke ruimte die ze innemen om de dunne lijn te bewandelen van 'je veilig genoeg voelen'.

The Barren Lands
as the earth moves beneath my feet
fire and ice search for an anchor colliding
in the cathedral of flesh as it all
rises up to meet me

this sensuous sanctuary
burns me into the light
roots the skin, boogies
peace away from creation

I look downwards to the burning flames
with my hands in my pockets I remember
who I am

We zijn onderdeel van de natuur - in de vorm van instincten en driften zit natuur in ons. In The Barren Lands onderzoekt choreograaf Hilde Elbers hoe we onderdak en veiligheid kunnen vinden in ons eigen lichaam en in de wildernis van onze eigen primitieve aard. Kunnen we onze primaire instincten en driften onthullen en volledig leven zonder dat we vervreemd of verlamd door ze raken? Kunnen we de rauwe energie ervan gebruiken zonder dat we enkel door ze gedreven worden? Een solo balancerend op de grens van observatie, overgave en gevecht.

A Fine Kind of Madness
A body in conflict searches for balance, for resolution. A paralytic state of fear is somehow made bearable by one's own physical being.

What is needed within a person to move forward when every instinct is screaming to stop?

What if you can't go back, what if you can't downclimb? Can we give ourselves over to the beauty of falling apart?

Een voortdurende fascinatie van choreograaf Heather Ware is het onderzoek naar risico. Hoe gaan wij als individuen en als gemeenschap om met de soms euforische, soms tragische gevolgen van het leiden van een risicovol leven? In A Fine Kind of Madness zet Heather een stapje terug en neemt ze afstand van het begrip risico om de onderliggende gedachte van veiligheid te bestuderen. Veiligheid is tenslotte een noodzaak om risico mogelijk te maken. En wanneer we dat gevoel van veiligheid vinden, waarom is het dan de instinctieve aard van de mensheid om dat onmiddellijk weer op het spel te zetten?

Speellijst

12 - 14.10.2018
Artists in Residence, De Nederlandse Dansdagen
Pesthuyspodium, Maastricht (NL)
30.01.2019
Try-out
Podium Bloos, Breda (NL)
31.01.2019
Première
Chassé Theater, Breda (NL)
05.02.2019
CaDance
Korzo, Den Haag (NL)
06.02.2019
CaDance
Korzo, Den Haag (NL)
07.02.2019
Moving Futures Editie Arnhem
Stadstheater, Arnhem (NL)
21.02.2019
Moving Futures Editie Rotterdam
Pauluskerk, Rotterdam (NL)
11.03.2019
Moving Futures Editie Utrecht
Theater Kikker, Utrecht (NL)
30.04.2019
Theater Bellevue
Amsterdam (NL)
02.05.2019
De Nieuwe Vorst
Tilburg (NL)